“Laisvo laikraščio” publikacija pripažinta pažeidusi Visuomenės informavimo įstatymą

Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė įspėjo „Laisvą laikraštį“ dėl publikacijoje „Reikia nepamiršti, kad STT yra nusikalstama organizacija, dengianti organizuotą nusikalstamumą“ („Laisvas laikraštis“, 2017 m. sausio 7-13 d.) paskelbtos informacijos.

Žurnalistų etikos inspektorės tarnybos iniciatyva pradėto tyrimo metu nenustatyta jokių duomenų apie tai, jog  STT būtų nusikalstama organizacija ir dengtų organizuotą nusikalstamumą – joks oficialus ir kompetentingas tokius faktus konstatuoti šaltinis apie tai nėra pateikęs jokios informacijos, jokia kompetentinga institucija ar teismas nėra to pripažinęs. „Laisvas laikraštis“ vėliau tarnybos prašymu irgi nepateikė objektyvių duomenų, kurie įrodytų paskelbtos informacijos teisingumą ir pagrįstumą.

STT apkaltinimas esant nusikalstama organizacija ir dengiant organizuotą nusikalstamumą negali būti vertinamas kaip objektyvi kritika. Paskelbta žinia pažeidė ir peržengė teisės skleisti informaciją ribas. Publikacijos antrašte siekta ne išreikšti objektyvią STT kritiką, bet sumenkinti visuomenės pasitikėjimą šia institucija.

„Viešosios informacijos rengėjas peržengė leistinas kritikos ribas ir pažeidė Visuomenės informavimo įstatymo 3 str. 3 d. reikalavimus. „Laisvo laikraščio“ veiksmai įvertinti kaip piktnaudžiavimas saviraiškos laisve“, - pažymi G. Ramanauskaitė-Tiumenevienė.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba dėl „Laisvame laikraštyje“ skelbiamų publikacijų šiemet gavo penkis skundus. Tai trečias „Laisvam laikraščiui“ šiais metais skirtas įspėjimas.